News

The Hague Security Delta sluit partnership EIT Digital

The Hague Security Delta

"We hebben elkaar nodig"

The Hague Security Delta (HSD) is partner geworden van het pan-Europees ecosysteem van EIT Digital. Beide partijen hebben hiervoor onlangs een partnership-overeenkomst getekend. "We hebben elkaar nodig", zegt Joris den Bruinen, adjunct-directeur van The Hague Security Delta.

Het nationale veiligheidscluster HSD is een netwerkorganisatie van overheden, kennisinstellingen en bedrijven voor kennisuitwisseling over veiligheid en het stimuleren van innovatie zodat Nederland beter is voorbereid op veiligheidsdreigingen. Het kloppend hart is de HSD Campus, het nationaal innovatiecentrum voor veiligheid in Den Haag, de stad van Vrede, Recht en Veiligheid. De HSD partners hebben een gezamenlijk doel: samenwerken aan een veiligere wereld en het creëren van meer bedrijvigheid en banen.

Volgens Den Bruinen is de verbinding tussen een nationaal netwerk als HSD en een internationaal netwerk als EIT Digital essentieel voor kennisdeling over cybersecurity. "We willen samen kennis delen en met elkaar de juiste vraagstukken oppakken. Cybersecurity gaat dwars door alle ICT-vraagstukken heen. We hebben elkaar daarvoor nodig, zowel aan de kennis als aan de innovatie kant. We moeten de kansen die ICT biedt pakken, maar we moeten ook zorgen dat die kansen veilig zijn. Internet kent geen landsgrenzen. Dat maakt cybersecurity zo sterk als de zwakste schakel. Je kan in Nederland cybersecurity wel op orde hebben, maar als andere lidstaten dat niet hebben, dan heeft Nederland daar ook last van. Europese lidstaten moeten daarom over landsgrenzen heen kijken."

Van de ruim 150 partners in het pan-Europees ecosysteem van EIT Digital is een aantal ook partner van HSD. Een partnership tussen deze twee organisaties ligt dan ook voor de hand. "We werken ook nu al samen tijdens ‘Access to Capital events. We koppelen startups die willen en kunnen doorgroeien naar scaleups aan de business developers van EIT Digital." Den Bruinen ziet daarnaast mogelijkheden voor zijn achterban om mee te doen aan de innovatieactiviteiten van EIT Digital.

Innovatieactiviteiten zijn een van EIT Digitals strategieën om Europa een voorhoedespeler van de digitale economie te maken. Partners van EIT Digital kunnen onder meer meewerken of leidinggeven aan internationale consortia die nieuwe diensten, producten of startups ontwikkelen op basis van Europees onderzoek. Ter illustratie, blijkens het EIT Digital jaarverslag 2017 zijn er in 2017 90 nieuwe producten en diensten gelanceerd en zijn er negen nieuwe bedrijven ontstaan.

Patrick Essers, directeur Nederland van EIT Digital is blij met de nieuwe partner. "Zoals Joris aangeeft, werken we al goed samen. Het was tijd die samenwerking vorm te geven in een partnership. Cybersecurity is uitermate belangrijk voor de bescherming van persoonsgegevens en voor vitale infrastructuren. HSD's netwerk kan de innovatiekracht van EIT Digital versterken."

© 2010-2020 EIT Digital IVZW. All rights reserved. Legal notice. Privacy Policy.