News

Nederlandse Fin Tech Dimebox in finale EIT Digital Challenge

Dimebox

Het Nederlandse FinTech bedrijf Dimebox staat in de finale van de EIT Digital Challenge, de grootste scaleup wedstrijd van Europa. Hiervoor hebben zich ruim 200 Europese bedrijven voor aangemeld, maar slechts de 25 beste scaleups mogen door naar de finale op 18 oktober in Brussel om te pitchen voor de titel Beste Scaleup van Europa en de hoofdprijs ter waarde van 100.000 euro. Ook het Nederlands bedrijf Active Cues staat met haar zorginnovatie Tovertafel in de finales.

De EIT Digital Challenge is een Europese competitie om de beste deep tech innovaties in Europa te identificeren. De 25 finalisten komen uit elf Europese landen en zijn geselecteerd uit ruim 200 aanmeldingen. Gemiddeld hebben de finalisten, startups in en groeifase, 38 mensen in dienst, een omzet van 1,2 miljoen euro in 2017 en een gemiddelde funding van 4,2 miljoen euro.

Prijzenpakket

Vanuit Nederland hebben negen bedrijven zich aangemeld in een van de categorieën Digital Wellbeing, Digital Infrastructure, Digital Finance, Digital Industry en Digital Cities. In elke categorie is er een winnaar zodat de totale waarde van het prijzenpakket op 750.000 euro uitkomt. De twee beste bedrijven van elke categorie winnen een jaar lang groei-ondersteuning van het EIT Digital Accelerator team. Daarbovenop wint de winnaar van elke categorie een geldprijs van 50.000 euro.

Dimebox

Dimebox maakt kans de winnaar te worden in de categorie Digital Finance vanwege zijn innovatief betalingsplatform die financiële instituties als white label product kunnen gebruiken voor hun e-commerce. Voordeel voor deze partijen is dat ze hiermee een reeks tussenpersonen in de waardeketen uitsluiten en daardoor enorm aan kosten besparen, licht Thomas van Til, Head of Marketing and Communications toe.

Van Til zegt dat Dimebox erg blij is met de finalistenplaats. "We zijn als scaleup - 35 mensen in dienst - erg op zoek naar podia. Die zijn lastig te vinden. De EIT Digital Challenge is een relevant podium om ons bedrijf neer te zetten. Daarvoor hebben we meegedaan, niet eens zozeer om te winnen. Maar nu we zo ver zijn, hopen we de ondersteuning van de EIT Digital Accelerator te winnen om uit te breiden naar nieuwe internationale markten."

Dimebox is eerder tweede geworden bij de NRC Fin Tech Award. Van de feedback heeft het bedrijf veel geleerd, zegt Van Til. "We hebben een complex product en het is lastig om ons verhaal uit te leggen. Dat hebben we nu beter onder de knie. We zijn daarom erg blij dat we hiermee tot de finale zijn doorgedrongen van deze Europese competitie."

Dimebox moet het in de finales opnemen tegen twee Duitse, een Britse en een Ierse scaleup. Het Duitse Fino Digital maakt intelligente bank account analyse software en account switching services. IDNow, ook uit Duitsland, ziet video identificatie en e-signing als oplossing voor identiteitsverificatie en het accepteren van nieuwe klanten. Het Britse Kasko wil innovatieve verzekeraars helpen door een op API gebouwde verzekeringsplatform te bieden waarmee verzekeraars digitale verzekeringsproducten digitaal kunnen ontwerpen en beheren. Het Ierse Leveris heeft een core banking platform voor het versnellen van financiële dienstverlening bij banken.

Dominik Krabbe, EIT Digital Challenge Lead, is zeer tevreden over de finalisten: "We zijn erg blij met de diversiteit en kwaliteit van de finalisten. Ik kijk zeer uit naar de pitch van Dimebox."

Active Cues is een ander Nederlands bedrijf dat meedingt naar de hoofdprijs in de categorie Digital Wellbeing. Deze scaleup poogt via de Tovertafel, een serious game, geluksmomenten te creëren voor mensen met fysieke en mentale uitdagingen.

De winnaars in elke categorie worden tijdens de finale in Brussel op 18 oktober bekendgemaakt.

Download Challenge 2018 finalisten lijst

© 2010-2020 EIT Digital IVZW. All rights reserved. Legal notice. Privacy Policy.