News Archive

De Oefendokter

De Oefendokter is gericht op het trainen van gespreksvaardigheden van ouderen om het nemen van gezamenlijke beslissingen (Shared Decision Making) met zorgprofessionals te verbeteren.

EIT Digital en partners lanceren nieuwe Europese zorginnovatie: De Oefendokter

EIT Digital en partners lanceren dinsdag 4 december, tijdens de EIT Digital Innovation Day, een nieuwe Europese zorginnovatie waarmee ouderen zich thuis kunnen voorbereiden op een gesprek met de huisarts. Een gesprek met een huisarts is vaak kort en met name oudere mensen hebben moeite in die korte tijd de juiste vragen te stellen over hun behandeling. Het is dan soms lastig om de juiste beslissingen te nemen over een eventuele behandeling. Met De Oefendokter - of The Virtual Training Doctor in het Engels - kunnen ouderen online het gesprek oefenen, waardoor ze beter voorbereid bij de dokter aankomen.

De eerste versie van dit product wordt vandaag gepresenteerd op de EIT Digital Innovation Day 2018 en op 6 december presenteren de Nederlandse partners, De Universiteit Utrecht, DialogueTrainer en Vilans De Oefendokter in het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht.

De Oefendokter is gericht op het trainen van gespreksvaardigheden van ouderen om het nemen van gezamenlijke beslissingen (Shared Decision Making) met zorgprofessionals te verbeteren. In deze serious game oefent de oudere een gesprek met een virtueel personage. Hierdoor leert hij of zij de juiste vragen te stellen, doelen en wensen goed duidelijk te maken en een actieve rol te nemen in het gesprek. Zo verbetert de een-op-een communicatie tussen ouderen en zorgprofessionals en nemen ze makkelijker en beter gezamenlijke beslissingen.

“Goede communicatie en samen beslissen zijn van vitaal belang voor welzijn en goede gezondheidszorg. Het verhoogt de therapietrouw en vermindert heropname in het ziekenhuis”, zegt onderzoeksleider Johan Jeuring, hoogleraar Softwaretechnologie voor leren en onderwijs van de Universiteit Utrecht. “Tijdens hun opleiding leren zorgprofessionals communiceren met patiënten. Het doel van De Oefendokter is om ook patiënten te trainen in de communicatie met zorgprofessionals.”

De Oefendokter is binnen EIT Digital’s action line Digital Wellbeing ontwikkeld door de Universiteit Utrecht, in samenwerking met DialogueTrainer, Vilans, de University of Edinburgh, en de Politehnica University of Bucharest. Die internationale samenwerking heeft voordelen zegt Jeuring. “Door de samenwerking met Europese partners die werken aan natural language processing, hebben we geavanceerde taaltechnologie aan het product kunnen toevoegen. Daarnaast hebben ook Schotse ouderen met De Oefendokter kunnen experimenteren.”

Europese innovaties

De Action Line Digital Wellbeing is een van de domeinen waarbinnen EIT Digital investeert in nieuwe innovatie activiteiten die partners uitvoeren. Doel is om nieuwe technologische innovaties naar de markt te brengen die helpen bij het gezond blijven of bij het leren omgaan met chronisch zieke aandoeningen. Innovatie-activiteiten van EIT Digital worden altijd in een consortium van Europese bedrijven ontwikkeld. Elk jaar kunnen partners van EIT Digital voorstellen tot nieuwe innovaties indienen in een van de vijf action lines Digital Wellbeing, Infrastructure, Finance, Industry en Digital Cities.

EIT Digital is een Europese organisatie voor educatie, innovatie en scaleup-acceleratie. De missie is via technologische innovatie de economische groei en de levenskwaliteit in Europa te verbeteren. Dit gebeurt via het integreren van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap in een pan-Europees ecosysteem waarbij meer dan 180 Europese organisaties zijn betrokken, zoals MKB’s, startups, universiteiten en onderzoeksinstituten. Hierdoor weet EIT Digital nieuwe leiders van morgen op te leiden, baanbrekende digitale innovaties naar de markt te brengen en biedt het scaleups in Europa schaalgrootte om te groeien. EIT Digital is een Knowledge and Innovation Community van de European Institute of Innovation and Technology (EIT).

Website: eitdigital.eu
Facebook @EITDigital | Twitter: @EIT_Digital

Universiteit Utrecht
De Universiteit Utrecht is een internationaal vooraanstaande research universiteit waar studenten en toponderzoekers samen werken aan een betere toekomst.
Website: uu.nl | Twitter: @UniUtrecht

DialogueTrainer
DialogueTrainer stelt professionals en studenten in staat om lastige gesprekssituaties te oefenen met virtuele gesprekspartners zoals patiënten, cliënten, collega's, gedetineerden of klanten.
Website: dialoguetrainer.com | Twitter: @dialoguetrainer

Vilans
Vilans is een kenniscentrum voor langdurende zorg. Door praktijkgerichte kennis te ontwikkelen en te delen, faciliteert Vilans honderden organisaties en professionals in de langdurende zorg.
Website: vilans.nl | Twitter: @VilansNL

Continue reading

Scroll up

Co-Funded by the European Union