News Archive

EIT Digital Challenge

Read this article in English.

Eindhoven, 23 April 2020 - EIT Digital, de Europese digitale innovatie organisatie, heeft de 2020 competitie voor dé Europese Challenge voor digitale deep tech scaleups geopend. Snelgroeiende startups kunnen meedoen in een van de vijf categorieën: Digital Tech, Digital Cities, Digital Industry, Digital Wellbeing en Digital Finance.  Voor winnaars is er een prijspakket met een totaalwaarde van 350.000 euro beschikbaar. Aanmelden kan tot 7 juni 2020.

De EIT Digital Challenge richt zich op ‘deep tech’ scaleups uit heel Europa. Dit zijn technologiebedrijven met een onderscheidend productaanbod gebruikmakend van beschermde of moeilijk te reproduceren geavanceerde technologie. Sinds de eerste editie van de Europese Deep Tech competitie in 2014, heeft de wedstrijd al meer dan 2000 aanmeldingen vanuit heel Europa opgeleverd. De meeste winnaars hebben daarna een succesvolle internationale expansie doorgemaakt.

Zoals het Nederlandse bedrijf Wonderflow, marktleider in feedback analyses gebaseerd op Artificiële Intelligence. Vorig jaar was dit bedrijf een van de prijswinnaars. “Het is geweldig om via deze competitie erkenning te krijgen voor wat wij doen. We hebben sindsdien veel media-aandacht gekregen, zijn internationaal gegroeid en zijn nieuwe samenwerkingen gestart met verschillende marktleiders. Daarbij hebben we ons aanbod uitgebreid met werknemers feedback analyse bovenop de klanten feedback.”

In 2018 won het Nederlands bedrijf Active Cues, bekend van de Tovertafel de Europese scaleup competitie.

De EIT Digital Accelerator selecteert uit alle aanmeldingen twintig bedrijven die in de finale in november mogen pitchen voor een jury van investeerders en mensen uit het bedrijfsleven. Dolf Wittkamper, hoofd van de EIT Digital Accelerator: “Tijdens de finale worden er vijf winnaars aangewezen, een Challenge winner en vier runner-ups.” Deze vijf ontvangen een jaar lang op maat gemaakte ondersteuning van de EIT Digital Accelerator ter waarde van 50.000 euro. De Challenge winnaar krijgt daarbovenop op een geldprijs van 100.000 euro.

Criteria

Om mee te doen aan de EIT Digital Challenge moeten bedrijven in een van de lidstaten van de Europese Unie, in de UK of in een van de Horizon 2020 landen zijn gevestigd. Ze moeten daarbij in een groeifase verkeren, dat wil zeggen een jaarlijkse omzet van minimaal 300.000 euro of minstens twee miljoen euro aan funding hebben; en niet ouder zijn dan tien jaar. De deadline is 7 Juni 2020.

De EIT Digital Challenge heeft volgens Chahab Naster, Chief Innovation Officer van EIT Digital als doel om de beste Europese deep tech scaleups te vinden. “Om de huidige crisis te overwinnen, hebben we de verbeeldingskracht en de uitvoering van de beste ondernemers nodig. Die willen wij helpen te groeien tot grote bedrijven die de uitdagingen waar de wereld voor staat kunnen aanpakken.”

EIT Digital Accelerator

De EIT Digital Accelerator bestaat uit een pan-Europees team van business developers en financieel experts die vanuit zeventien Europese steden en een hub in Silicon Valley opereren. Sinds 2012 heeft de EIT Digital Accelerator meer dan 300 snelgroeiende startups geholpen aan internationale groei en of het ophalen van kapitaal. In 2019, heeft de UBI Global de EIT Digital Accelerator als een van de top 5 beste Public Business Accelerators erkend en volgens de European Startup Initiative is het een van de beste accelerators in Europa. 

Over EIT Digital

EIT Digital is een Europese organisatie voor educatie, innovatie en scaleup acceleratie. Doel is om de economische groei en de kwaliteit van leven in Europa te verbeteren middels digitale technologische innovatie en onderwijs. Dit gebeurt via integratie van onderwijs, onderzoek en ondernemerschap en een pan-Europese samenwerking met 280 Europese bedrijven, MKB’s, startups, universiteiten en onderzoeksinstituten. Hierdoor weet EIT Digital baanbrekende digitale innovaties naar de markt te brengen en nieuwe leiders van morgen op te leiden. EIT Digital is een ‘Knowledge and Innovation Community’ van het European Institute of Innovation and Technology.

Continue reading

Scroll up

Co-Funded by the European Union