News

Nieuwe innovatie EIT Digital bespaart fabrieken tijd en geld bij kwaliteitscontroles

Nieuwe innovatie EIT Digital bespaart fabrieken tijd en geld bij kwaliteitscontroles

De nieuwe innovatieactiviteit Product Quality Prediction (PQP), van EIT Digital bespaart fabrieken veel tijd en geld bij kwaliteitscontroles bij massaproductielijnen. De Nederlandse ondernemingen Bright Cape en Philips zijn samen met het Zweedse onderzoeksinstituut SICS partners in dit Europees project.

PQP, een innovatieactiviteit uit de Digital Industry Action Line, is bedoeld om kwaliteitscontroles in fabrieken te verbeteren. Bij massaproductielijnen moet de productie- en productkwaliteit regelmatig worden gecontroleerd om te voorkomen dat producten op de markt terechtkomen die niet aan de kwaliteitseisen voldoen. Deze doorgaans handmatige kwaliteitscontroles kosten erg veel tijd en zijn duur.

Het Nederlandse bedrijf Bright Cape gaat een data analytics tool ontwikkelen die op basis van sensordata kan beoordelen of elk product op de productielijn aan de nodige kwaliteitseisen voldoet. Tegelijkertijd kunnen die data ook de productielijn zelf beoordelen. Eventuele fouten in het productieproces kunnen zo vroegtijdig worden opgespoord. Deze automatische kwaliteitscontrole verhoogt de productkwaliteit en levert fabrieken zowel een kostenbesparing als een hogere productiviteit op.

“Kwaliteit gerelateerde kosten (zoals falen, preventie of onderhoud) kunnen normaliter oplopen tot wel 10 tot 30 procent van de omzet of 25 tot 40 procent van de operationele kosten. Onze oplossing richt zich op het reduceren van deze aantallen, waarbij bedrijven geld besparen en downtime verminderen”, aldus Serge Beniers, oprichter en managing partner van Bright Cape.

Bright Cape voert deze innovatie-activiteit uit samen met Philips en het Zweeds onderzoeksinstituut SICS Swedisch ICT. Philips gaat gegevens leveren voor procesmetingen en kwaliteitsindicatoren. SICS stelt haar expertise, methoden en best practices over data-analyse toegepast op industriële verwerking van gegevens beschikbaar. Innovatie-activiteiten van EIT Digital worden altijd in een consortium van Europese bedrijven ontwikkeld. Ek jaar kunnen partners van EIT Digital voorstellen tot nieuwe innovaties indienen.

De nieuwe kwaliteitscontrole tool zal in dit jaar op de markt komen.

Auteur - Karin Oost

© 2010-2020 EIT Digital IVZW. All rights reserved. Legal notice. Privacy Policy.
 

EIT Digital supported by the EIT