News

Belgische Parkd en Rombit finalisten in EIT Digital Challenge 2017: beste scaleup in Europa

Belgische Parkd en Rombit finalisten in EIT Digital Challenge 2017: beste scaleup in Europa
Parkd
Rombit

25 deep Tech Europese scaleups in de finale voor beste scaleup up van Europa

  • 25 Scaleups uit negen Europese landen strijden om een prijzenpakket ter waarde van 100.000 euro.
  • Er zijn twee Belgische finalisten, zes uit Duitsland, zes uit Groot-Brittannië, vier uit Finland, twee uit Zweden en Estonia en Ierland en Spanje hebben elk een finalist.
  • De finalisten pitchen voor de eindzege tijdens evenementen in Eindhoven, Berlijn, Budapest, Madrid en Trente van eind november tot begin december 2017.

De Belgische scaleups Parkd en Rombit zijn geselecteerd als finalist in de EIT Digital Challenge 2017. Dit is een jaarlijkse competitie van EIT Digital, de Europese organisatie voor innovatie en educatie, om de beste Tech bedrijven in Europa te helpen bij het betreden van nieuwe markten. De jury heeft in totaal 25 Europese bedrijven genomineerd voor de titel beste Europese scaleup in de categorieën Digital Industry, Digital Cities, Digital Wellbeing, Digital Infrastructure en Digital Finance.

Beide Belgische finalisten zitten in de categorie Digital Cities. Parkd uit Antwerpen heeft een Plug & Play oplossing die automatisch parkeersessies op straat start, stopt en betaald. Olivier de Clercq, CEO van Parkd zegt dat de parkeerdienst op basis van een dongel al 100 procent dekking heeft in Nederland en vanaf januari viert het bedrijf ook de 100 procent dekkingsgraad in België. Nu wil De Clercq uitbreiden naar andere Europese markten. Daarom heeft hij meegedaan aan de Challenge. "We willen hoe dan ook meedoen aan het acceleratieprogramma van EIT Digital. Of we winnen of niet. Dat programma is straight forward, heeft een goede naam en EIT Digital heeft heel goede contacten in de Digital Cities. We zijn nu heel blij dat we genomineerd zijn."

De Internet of Things (IoT) solution provider Rombit, eveneens uit Antwerpen heeft de jury van een finaleplaats overtuigd met zijn IoT -oplossingen voor smart cities. De nominatie betekent veel voor het bedrijf dat vijf jaar geleden is gestart, zegt Chief Strategic Officer Evert Bulcke. "Voor een snelgroeiend bedrijf dat applicaties maakt voor Digital Cities en Digital Industry is EIT Digital een mooie opportuniteit. We zitten nog te veel in België zelf en we partneren graag met EIT Digital voor de toegang tot de Europese markt. Vorige week wonnen we een andere internationale prijs. Ik weet dat ons verhaal goed is. We hebben sterke signalen dat we een groot Europees bedrijf kunnen worden door onze 'ability to execute', ons vermogen om snel volledig operationele innovatie-oplossingen te leveren. Dat een groot instituut als EIT Digital ons zou ontdekken hadden we wel gehoopt, maar niet verwacht."

De 25 finalisten komen uit negen verschillende Europese landen, waarvan bijna de helft een vrouwelijke (co-) founder heeft. "We hebben de finalisten heel zorgvuldig geselecteerd met oog voor de technologische verfijning, aantrekkelijk businessmodel en snelle groei," zegt Dominik Krabbe, EIT Digital Challenge Lead. "We zijn erg onder de indruk van de technologieën en de teams. We willen de winnaars helpen bij hun internationale expansie, zodat zij grote Europese successen kunnen worden."

De Challenge selecteert scaleups in vijf categorieën en beloont elke winnaar van elke categorie met een jaar lang ondersteuning van de EIT Digital Accelerator en een geldprijs van 50.000 euro. De EIT Digital Accelerator kent veertig ervaren business developers en financiële experts in dertien steden in Europa en heeft ook toegang tot de Amerikaanse markt via de EIT Digital hub in Silicon Valley.

De finalisten in vijf categorieën pitchen hun verhaal tijdens vijf finales in Europa:

© 2010-2020 EIT Digital IVZW. All rights reserved. Legal notice. Privacy Policy.