News Archive

EIT Digital Challenge 2018

Eindhoven - Drie Belgische snelgroeiende startups strijden tegen 200 Europese bedrijven uit 24 landen in Europa's grootste scaleup competitie. De beste 25 scaleups pitchen in oktober in Brussel hun scaleup aan een internationale expertjury die in totaal vijf winnaars aanwijst uit een van de vijf categorieën Digital Infrastructure, Industrie, Wellbeing, Cities en Digital Finance.

Duitsland heeft de meeste inzendingen (36) voor de EIT Digital Challenge, gevolgd door Engeland (18), Oostenrijk (16) en Frankrijk (15) en Spanje (14). Uit Nederland komen negen inzendingen en uit België komen er drie. Vorig jaar hebben de Belgische bedrijven ParkD en Rombit het tot de finales gered in de challenge om de beste scaleup van Europe.

De meeste deep tech scaleups hebben zich ingeschreven voor de categorie Digital Industry (72), Digital Infrastructure (43) en Digital Wellbeing (33). Digital Cities (28) en Digital Finance (24) volgen. "Deep Tech heeft definitief impact op Europa's digitale transformatie. Het is daarom geen verrassing dat Digital Industrie een populaire categorie is met het hoogst aantal inschrijvingen. Digital Infrastructure, dat onder meer Artificiële Intelligentie (AI), cybersecurity and netwerken omvat, heeft eveneens veel aanmeldingen," zegt Chahab Nastar, Chief Research & Innovation Officer van EIT Digital. "Digital Cities en Digital Wellbeing zijn goed in balans en de nieuwe action line Digital Finance, komt heel goed mee".

In elke categorie krijgen de twee beste een jaar lang volledige groei ondersteuning van de EIT Digital Accelerator ter waarde van vijftigduizend euro. De Winnaar van elke categorie krijgt daarbovenop een geldprijs van eveneens vijftigduizend euro. Hiermee is dit, volgens EIT Digital Challenge lead Dominik Krabbe, het meest uitgebreide prijzenpakket uit.

Sinds de eerste EIT Digital Challenge in 2014, zijn er ruim 1800 aanmeldingen uit alle 28 Europese lidstaten binnen gekomen. De contest is van een vroege startup wedstrijd uitgegroeid tot een evenement voor scaleups die internationale expansie zoeken. Krabbe: "We zien een enorme toename van goed gekwalificeerde scaleups en zijn erg onder de indruk van wat die nu al hebben bereikt." De 2018 deelnemers hebben totale omzet van 610 duizend euro, hebben nu al meer dan twee miljoen euro weten op te halen en bestaan elk gemiddeld uit 21 werknemers.

Binnen de EIT Digital Accelerator ondersteunen veertig ervaren business developers en financieel experts in 13 Europese steden en in de Silicon Valley hub Europese digitale technologiebedrijven aan nieuwe markten, klanten en aan het ophalen van kapitaal. Sinds 2012 heeft de accelerator ruim 270 startups begeleid voor wie EIT Digital 90 miljoen euro aan investeringen heeft opgehaald. Het EIT Digital Accelerator programma staat in de Global Accelerator Report 2016 van Gust op de achtste plek van de top 20 meest actieve accelerators gerangschikt.

Download Infographic

Continue reading

Scroll up