Blog

Farmhopper: Digitális Közvetítő A Környezettudatos Vásárló És A Helyi Termelők Között

Farmhopper

Farmhopper

Magyarországon nagyszerű helyi piacokat találhatunk, de csupán néhány vásárló van, akik rendszeresen látogatják őket, hiszen nem mindig egyszerűen fellelhetők, nem tudni pontosan, mikor vannak nyitva, valamint a vásárló nem lehet mindig teljesen biztos abban, hogy az ott vásárolt termék honnan származik, és hogy 100%-ban organikus-e.

Ez azonban hamarosan változni fog: A Farmhopper, az EIT Digital által támogatott legújabb innovációs projekt lehetővé teszi, hogy a környezettudatos vásárló könnyen hozzáférhessen friss élelmiszerekhez, ugyanakkor a termelők számára is biztosítja, hogy szélesebb közönségnek mutathassák be kínálatukat, és ezzel megfelelő fizetséget kapjanak az általuk termelt árukért.

„Számos helyen vásárolhatunk friss élelmiszert, azonban a piacoknak nem egyszerű versenyben maradnia, hiszen a vásárlónak utána kell járnia, hogy hol lesz épp az adott térségben, katalógus pedig általában nem áll rendelkezésre, amelyből a vásárló tájékozódhatna az éppen aktuális kínálatról és kedvezményekről, ráadásul a legtöbb piac csak hetente egy napon vagy rendszertelenül tart nyitva, ami az E-Group projektmenedzsere, Bányai Ágnes szerint a vásárlók számára szintén akadályozó tényező.

A Farmhopper digitális megjelenése (weboldal és mobilapplikáció) könnyen áthidalja ezeket az akadályokat, hiszen a rendszer alapjaként szolgáló szoftver platform a mezőgazdasági értéklánc összes folyamatát egy helyen kezeli majd (onboarding, rendelések kezelése, fizetés és számlázás).

Digitális közvetítőként a platformon minden szükséges logisztikai információ és a kedvezményeket is tartalmazó katalógus is elérhető lesz a vásárló számára, melynek segítségével bárki gyorsan és egyszerűen kiválaszthatja kedvenc élelmiszerét, és leadhatja rendelését egy biztonságos kártyás fizetési megoldás segítségével, melyet az OTP Bank, Közép és Kelet-Európa egyik legnagyobb független pénzügyi szolgáltatója bocsát a projekt rendelkezésére.

A kezdeményezés „early bird” projektként indult útnak 2018-ban, kezdetben a magyar piacra fókuszálva, vezetője az E-Group Zrt, a projekt további partnerei közé pedig olyan jelentős intézményeket sorolhatunk, mint az OTP Bank és a KTH Royal Institute of Technology.

A Farmhopper több, mint más weboldalak és applikációk, amelyek csupán összegyűjtik az éppen aktuális ajánlatokat, hiszen mindezek mellett még egy Házigazdát is biztosít, aki részt vesz a termelők és vásárlók közötti hálózat felépítésében, különböző események szervezésében, ahol a termelők és a vásárlók személyesen találkozhatnak, valamint a problémás eseteket is kézben tartja és segít megtalálni a közös nevezőt.

„A folyamat gyors és egyszerű: a vevők online kifizetik a vásárlás összegét, az eseményen pedig átveszik a megrendelt árukat. Ha probléma adódna a minőséggel, vagy a mennyiség nem megfelelő, a Házigazda azonnal segít megoldást találni, vagy egyszerűen visszatéríti a vásárlás összegét.”

A “jóhírnév alapú gazdaság” alapelveivel összhangban a vásárlók minden vásárlás után értékelhetik a Farmhopperhez csatlakozó termelőket annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen működjön.

A közösség által generált tranzakciókból a Házigazda és a szolgáltató is jutalékot kap. Bányai Ágnes projektmenedzser szerint “A módszer hasonló a franchise-hoz. Mi biztosítjuk az eszközöket, a Házigazda pedig szakértelmét és a vásárlói kör igényeinek ismeretét felhasználva szervezi a közösségi vásárlást.”

A Farmhopper bevezetésének első lépéseként egy átfogó piackutatásra került sor arra vonatkozóan, hogy mennyire érdeklődnek a vásárlók az online mezőgazdasági piacterek iránt. Kiderült, hogy Magyarországon 5,7 millió 18-69 év közötti internethasználóból 800 000 kipróbálná a platformot, 10 %-uk pedig szívesen vállalná a Házigazda szerepét is.

A platform első próbaüzemére ősszel kerül sor, amivel egy kisebb közösségen tesztelik a rendszer működését, a Farmhopper 2019 végén pedig egy startup létrehozásával indul útnak kezdetben Magyarországon, de a konzorcium tervei között szerepel a nemzetközi piacralépés.

© 2010-2020 EIT Digital IVZW. All rights reserved. Legal notice. Privacy Policy.
 

EIT Digital supported by the EIT