Blog

A fény városa látja vendégül Hollandiában az EIT Digital mesterképzés ötödik diplomaosztó ünnepségét

EIT Digital mesterképzés ötödik diplomaosztó ünnepségét

EIT Digital mesterképzés ötödik diplomaosztó ünnepségét

Evoluon Eindhovenben, Hollandiában (Image credit: www.evoluon.com)

Evoluon Eindhovenben, Hollandiában (Image credit: www.evoluon.com)

EIT Digital több, mint 220 új tehetséggel járul hozzá az európai digitális átalakulás elősegítéséhez

Lámpa leolt, jöhetnek a reflektorfények! 2018. november 24-én az EIT Digital mesterképzésének több, mint 220 végzőse ragyogja be a színpadot a holland Eindhoven városában az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) diplomájának átvételekor. Ez alkalommal a Hollandiában a „fény városaként” emlegetett helyszínre esett a választás, hogy otthont adjon az EIT Digital mesterképzés idén immár ötödik hivatalos diplomaosztójának.

Európa egy csapat friss végzőssel gazdagodik, mégpedig nem is akármilyenekkel. Ezek a tehetségek az európai digitális transzformáció motorjai lehetnek, amire nagy szükség is van, hiszen az Európai Bizottság szerint a cégek mintegy negyven százaléka számára jelent problémát képzett informatikust találni. 2020-ra nem kevesebb, mint 500 ezer ilyen betöltetlen állás lesz.

Az EIT Digital mesterképzés egy kétéves program, amelynek keretében a diákok műszaki tanulmányokat folytatnak két vezető európai egyetemen. Emellett tech vállalkozói készségeket sajátítanak el, hogy ezáltal biztosítsák Európa vezető szerepét a globális digitális gazdaságban.

Anders Flodström, az EIT Digital vezető oktatási szakértője szerint óriási a kereslet az ilyen végzősök iránt a startupoktól a nagy cégekig mindenhol. Ahogy az EIT Digital mesterképzés volt diákjai között végzett kutatás is mutatja, már a tanulmányok lezárulta előtt, de legkésőbb az azt követő hat hónapon belül valamennyiük talált magának munkát. A végzősök több, mint fele pedig saját céget alapít, vagy legalábbis gondolkozik cégalapításon.

Évről évre egyre több nemzetközi diák választja az EIT Digital mesterképzését, így a diplomázók száma nő. Idén novemberben több, mint 220 tanuló veszi át oklevelét; ezzel szemben 2017-ben 204, egy évvel korábban pedig 138 volt a képzést sikerrel teljesítők száma.

Magán a diploma átadón a diákok és hozzátartozóik inspiráló beszédeket hallhatnak Prof. Dr. Willem Jonkertől, az EIT Digital vezérigazgatójától, valamint ir. Jan Mengelerstől, az Eindhoveni Műszaki Egyetem végrehajtó bizottságának elnökétől. Az esemény fő szónokának kiléte egyelőre nem ismert. A hivatalos ceremóniát követően a diákok gála vacsorára hivatalosak a legendás eindhoveni Evoluon-ba.

Eindhovent egyébiránt azért hívják a fény városának, mert itt alapították Hollandia első gyufagyárát 1870-ben. Az elnevezés arra is utalás egyben, hogy az EIT Digital partnere, a Philips ehelyütt indította be lámpagyárát 1891-ben. Manapság a város élénk startup ökoszisztémájáról ismert.

Mesterprogramok

Az EIT Digital mesterképzésének hallgatói nyolc műszaki mesterképzés közül választhatnak. Két ország két különböző vezető egyetemén tanulhatnak, miközben gyakornoki programban és kéthetes nyári iskolai programban vehetnek részt. Mindez azt jelenti, hogy a diákok két év alatt akár öt országba is eljuthatnak. Az EIT Digital mesterképzést teljesítők ugyanakkor két egyetemről kapnak mesterfokozatot, valamint átvehetik az Európai Innovációs és Technikai Intézet (EIT) oklevelét is.

Résztvevő egyetemek

Finnország Aalto University, The University of Turku (UTU)
Franciaország Sorbonne University (korábban: Université Pierre et Marie Curie), University of Rennes 1 (UR1), University of Nice-Sophia Antipolis (UNS), University Paris-Sud (UPS), IMT Atlantique, EURECOM
Németország Technische Universität Berlin
Magyarország Eötvös Loránd University (ELTE), Budapest University of Technology and Economics (BME)
Olaszország University of Trento (UNITN), Politecnico di Milano (POLIMI)
Hollandia Delft University of Technology Delft (TUDelft), University of Twente (UT), Technical University of Eindhoven (TUE)
Spanyolország Universidad Politécnica de Madrid (UPM)
Svédország KTH Royal Institute of Technology

© 2010-2019 EIT Digital IVZW. All rights reserved. Legal notice. Privacy Policy.
 

EIT Digital supported by the EIT